Početna » Sistemi za klađenje » Hedging strategija za klađenje

Hedging strategija za klađenje

Hedge strategiju klađenja mnogi ne razumeju pa niti iz nje izvlače punu korist, niti je pravilno koriste. Naš cilj je da Vam ovu strategiju što bolje objasnimo, jer ako znate da je adekvatno koristite postaće Vam velika pomoć, naročito kada se uživo kladite.

Hedge i Arbitraža su slične strategije i kladioničari ih neretko i mešaju. Upamtite, osnovna razli- ka između ove dve strategije je u načinu na koji se koriste. Svrha Arbtraže je garatovanje dobiti, a Hedge -a zaštita postojećih opklada od mogućih gubitaka. I Hedge se ponekad koristi za osigu- ranje profita, ali to mu nije glavna funkcija.

U svojoj suštini Hedge nije komplikovana strategija. Primenjuje se kod opklada na ishod, kada više niste sigurni u prvobitni izbor.

Kada da koristite Hedge strategiju

Rekli smo Vam da se ova strategija koristi za smanjenje rizika i garanciju dobiti, a sada ćemo Vam to i detaljinije objasniti.

Smanjenje rizika – podrazumeva da, ukoliko sumnjate u pobedu tima ili igrača na kojeg ste se kladili, položite ulog na protivničku stranu. To za posledicu ima zaštitu prvobitnog uloga od potpunog gubitka.

Garancija dobiti – zavisi od vrste opklade.

Da biste bolje raumeli primenu ove strategije objasnićemo Vam je uz pomoć nekoliko primera.

Hedge strategija i klađenje uživo

Klađenje uživo postaje sve popularniji oblik klađenja i to ne samo online, jer pruža mogućnost da se kladite za vreme prenosa nekog sportskog događaja. Hedging je s druge strane najopti- malnija strategija za zaštitu ili potvrdu već postavljenih uloga.

Na primer: ako teniski meč igraju Marey i Nadal, a naša procena govori da je Marey favorit (to i kvote ukazuju) Vi se veoma lako možete na samom početku meča odlučiti da položite opkladu na Marey. Međutim, tok meča pokaže da je Nadal u sjajnoj formi i da vodi u setovima, Vi možete upotrebiti Hedge da biste bar delimično umanjili gubitak opklade. To znači da ćete se sada u manjem iznosu kladiti i na Nadala.

Da je situacija bila drugačija i Marey vodio, Vi biste opet mogli da se kladite na Nadala, ovaj put da sebi zagarantujete dobitak i u slučaju Nadalovog spektakularnog preokreta (visina kvote, uprkos Vašem minimalnom ulogu obezbedila bi Vam pozitivan saldo na kraju).

Hedge strategija i Future opklade

Najčešća upotreba Hedge strategije je u kombinaciji sa Futures opkladama. Osnovna ideja je da se garantuje dobitak bez obzira da li početni ulog dobija ili gubi.

Na primer: kladite se pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu da će pobediti Argentina i ulo- žite 100€ na kvotu od (na primer)12.00. U finalu 2014. je, zaista, igrala Argentina, ali su kladionice veće šanse davale Nemačkoj reprezentaciji, imali ste opciju da i dalje verujete u po- bedu Argentine i Vaš dobitak od 1200€ ili da iskoristite Hedge strategiju i postavite ulog na pobedu Nemačke od 500€ na kvotu od (na primer) 1.50.

To znači da biste u slučaju pobede Argentine imali dobitak od 600€ (iako je dobitak 1200€, 600€ ste dali na opklade), dok bi Vam nemačka pobeda donela 150€ umesto gubitka od 100€. Kao što se sećate pobedila je Nemačka.

Hedge strategija i Akumulator opklade

I u kombinaciji sa Akumulator opkladom Hedge strategija se koristi kako bi se osigurala dobit.

Na primer: ako se kladite na ishode 6 fudbalskih utakmica italijanske serije A – 5 utakmica se ig- ra istovremeno, a 6. kasnije. Za prvih 5 Vaših prognoza su bile tačne, ali 6. je neizvesna. Imate dve opcije da verujete u svoj maksimalan učinak ili da položite kontraopkladu na 6. utakmicu i tako osigurate dobitak iako će on sada biti znatno umanjen.

Hedge strategija zbog promene mišljenja

Ova situacija nije tako česta kao prethodno opisane, ali svakako Vam se može dogoditi.

Postojaće trenuci kada će Vas racionalni razlozi navesti da posumnjate u već položenu opkladu, tada je Vaša odluka da upotrebite Hedge strategiju, zarad smanjenja rizika od gubitka, sasvim opravdana.

Prednosti i mane Hedge strategije

Prednost: velika prilagodljivost – uz pomoć ove strategije lako kontrolišete rizik, bez obzira da li želite da osigurate dobitak (na primer, igrajući akumulator) ili želite da ublažite gubitak (postalo Vam je jasno da ste se kladili na pogrešan tim). Ova prilagodljivost može biti značajna i za Vaš kladioničarski budžet.

Mana: dodatni trošak – ova strategija se primenjuje tek pošto položite opkladu. Osiguranjem od rizika, Vi istovremeno žrtvujete deo mogućeg profita.

Saveti za koriščenje Hedge strategije

Postoji polemika, među kladioničarima, da li Hedge strategiju treba koristiti. Jedni zastupaju stav da je treba uzeti u obzir u svakoj prilici, dok drugi smatraju da je ne treba uopšte koristiti jer u dužem vremenskom periodu stvara velike finansijske troškove.

Naše mišljenje je da je treba razumeti – primenjena u pravim okolnostima može Vam doneti veliku korist.

Kada i kako ćete je primeniti odluka je na Vama. Možete je koristiti stalno, kako biste rizik sveli na najmanju moguću meru ili samo u izuzetnim situacijama – bitno je da zapamtite: svaku situaciju dobro izanalizirajte: odmerite argumente za i protiv upotrebe ove strategije – budite uvereni da Vam je neophodna zaštita od rizika.

Ostavite odgovor

x

Proverite takođe

Parlay strategija za klađenje

Parlay strategija podrazumeva višestruke opklade na jednom ulogu. Opkladu dobijate samo ako su sve prognoze na datom ulogu tačne u suprotnom gubite opkladu. Ubraja se među osnovne sisteme klađenja, a zbog svoje jednostavnosti, budžeta kojeg sami od- ređujete i malog rizika pogodna za početnike u klađenju. To je sistem pozitivne progresije. Kako Parlay funkcioniše? Suština ovog sistema je reinvestiranje dobitka, tj. da Vam dobit jedne opklade služi kao ulog za drugu, druge za treću itd. Na listiću ne bi trebalo da imate vise od tri događaja jer se sa poveća-njem broja događaja drastično povećavaju i Vaše šanse da pogrešite. Ipak, ...

Moneyline strategija za klađenje

Pretstavljamo Vam još jednu strategiju – moneyline. Koristi se za klađenje na pobedu. Moneyline kvote za favorite su predstavljene negativno, a za autsajdere pozitivno. To znači da kada se kladite na favorite kvota govori koliko treba da uložite da biste osvojili 100$, dok kad se kladite na autsajdera, kvota pokazuje dobit na uloženih 100$. Pretvaranje moneyline u decimal- ne kvote kada se kladite na pobednika vršite tako što ulog delite sa decimalnim koeficijentom, dok kod opklade na slabiju ekipu ulog množite sa decimalnim koeficientom. Moneyline strategija Sve moneyline opklade iskazane su verovatnoćom, koju dobijate uz pomoć formule: rizik/povratak = verovatnoća ...