Početna » Sistemi za klađenje » Kelly kriterijum strategija klađenja

Kelly kriterijum strategija klađenja

Kelly kriterijum možete koristiti u više oblika kockanja, ne samo kod sportskog klađenja. Cilj joj je da svede na minimum mogućnost gubitka celog budžeta.

To je, ustvari, matematička formula koja će Vam pomoći da odredite visinu uloga odnosno da li treba ili ne da polažete opkladu. Ona uzima u obzir ukupan iznos kladioničarskog budžeta i visi- nu očekivanog dobitka. Kako bi ste na odgovarajući način primenili formulu morate uključiti i procenu verovatnoće pobede uloga. To neće biti lako za Vas. Verovatnoća se ne može tačno od- rediti zbog velikog broja varijabli, ali je Vi možete preciznije odrediti.

Kelly kriterijum formula

Svaki put kada budete želeli da proverite opkladu, primanjivaćete ovu formulu:

(bp – q)/ b = f

b – pretpostavljeni dobitak – izračunava se formulom: kvota–1=b (ako je ulog 10 € a kvota 3.00, onda je dobitak sa početnim ulogom 30€, a čist profit 20€ odnosno 2.00)

p – verovatnoća pobede opklade – na primer opklada sa 40% šanse da bude uspešna ima vero- vatnoću 0.40

q – verovatnoća poraza opklade – izračunava se formulom: 1 – p = q

f – rešenje – predlaže Vam visinu uloga na datu opkladu.

Kelly kriterijum će Vam “raditi” samo za očekivanu pozitivnu vrednost. Vrednost je naravno sub- jektivne prirode, jer svaki pojedinac ima svoj pogled na verovatnoću bilo koje opklade na pobe- du. Međutim, Kelly kriterijum će Vam pomoći da izbegnete one opklade koje imaju visok rizik od gubitka. Formula će Vam pokazati negativan predloženi ulog čak i onda kada mislite da postoje dobre šanse za osvajanje opklade. Kako negativan ulog ne postoji, rešenje formule Vam ukazu- je da ne treba da postavite opkladu.

Prednosti i mane Kelly kriterijuma

Prednosti:

Relativno je jednostavan za korišćenje – kada naučite kako da koristite formulu, sve se svede na stavljanje relevantne cifre u formulu.

Ova strategija u obzir uzima i visinu budžeta – ona se zasniva na osnovnim principima upravljanja kladioničarskim budžetom, jer određuje visinu uloga uklapajući je u Vaš fi-nansijski plan. Upravo zbog ove prednosti trebalo bi da koristite Kelly kriterijum. – Ta strategija stvara ravnotežu između rasta i zaštite Vašeg budžeta.

Strategija pomaže u sprečavanju postavljanja opklada sa negativnom vrednošću. Nije uvek jasno da li je polaganje uloga dobra odluka ili ne, posebno kada je velika verovat- noća pobede – formula će pokazati negativnu vrednost uloga.

Mane:

Ukoliko ne možete da odredite precizno verovatnoću za predloženu opkladu ceo sistem pada u vodu – rezultat formule biće pogrešan i Vaš budžet ćete ili brzo potrošiti ili ome- tati njegov mogući rast.

Uz pomoć strategije ne možete pronaći profitabilne prilike, što je veliki nedostatak.

Strategija se može smatrati vrlo agresivnom, jer neretko sugeriše visoke uloge. To mo- žete poništiti opreznijim stavom i smanjenjem uloga u odnosu na onaj koji preporučuje formula.

Kladioničari se i oko ove strategije ne slažu. Njihova mišljenja se kreću od toga da je potpuno beskorisna do toga da veoma korisna. Mi smatramo da Kelly kriterijum može pomoći kladioni- čarima, Vama, ali on ima ograničenu upotrebu. Ona ne pomaže da se uoče vrednosne opklade.

Ostavite odgovor

x

Proverite takođe

Parlay strategija za klađenje

Parlay strategija podrazumeva višestruke opklade na jednom ulogu. Opkladu dobijate samo ako su sve prognoze na datom ulogu tačne u suprotnom gubite opkladu. Ubraja se među osnovne sisteme klađenja, a zbog svoje jednostavnosti, budžeta kojeg sami od- ređujete i malog rizika pogodna za početnike u klađenju. To je sistem pozitivne progresije. Kako Parlay funkcioniše? Suština ovog sistema je reinvestiranje dobitka, tj. da Vam dobit jedne opklade služi kao ulog za drugu, druge za treću itd. Na listiću ne bi trebalo da imate vise od tri događaja jer se sa poveća-njem broja događaja drastično povećavaju i Vaše šanse da pogrešite. Ipak, ...

Moneyline strategija za klađenje

Pretstavljamo Vam još jednu strategiju – moneyline. Koristi se za klađenje na pobedu. Moneyline kvote za favorite su predstavljene negativno, a za autsajdere pozitivno. To znači da kada se kladite na favorite kvota govori koliko treba da uložite da biste osvojili 100$, dok kad se kladite na autsajdera, kvota pokazuje dobit na uloženih 100$. Pretvaranje moneyline u decimal- ne kvote kada se kladite na pobednika vršite tako što ulog delite sa decimalnim koeficijentom, dok kod opklade na slabiju ekipu ulog množite sa decimalnim koeficientom. Moneyline strategija Sve moneyline opklade iskazane su verovatnoćom, koju dobijate uz pomoć formule: rizik/povratak = verovatnoća ...