Početna » Saveti za klađenje » Odgovorno klađenje

Odgovorno klađenje

Zašto volite da se kladite? Da li volite uzbuđenje koje ono u sebi nosi? Ili volite da se takmičite? ili je klađenje Vaš beg od problema? Ili, možda, u klađenju vidite izvor zarade?

Ako ste pozitivno odgovorili na bar jedno od poslednja dva pitanja Vi imate problem ili ćete ga uskoro imati. Zato Vas molimo da savete iz ovog teksta ne samo pročitate, već i primenite.

I ako klađenje doživljavate kao zabavu i igru treba dobro da proučite ovaj tekst, jer odgovorno klađenje je osnov uspešnog klađenja.

Pojam „odgovorno klađenje“ smo više puta u našim člancima pominjali, a kako smatramo da je ova tema veoma bitna za svakog kladioničara posvetili smo joj i jedan poseban članak.

Definicija ovog pojma mogla bi glasiti: Odgovorno klađenje je umeće upravljanja novcem i emo- cijama tokom klađenja, odnosno uspešno izbegavanje rizičnog klađenja kada uđete u pobedni- čki ili gubitnički niz. Podjednako je loša i jedna i druga opcija. U prvoj varijanti možete poverovati da ste nepogrešivi i cilju što bržeg i lakšeg bogaćenja iznova i iznova povećavati visinu uloga – to je siguran put u propast, jer kadtad Vi ćete pogrešiti a od veličine Vaše pohlepe zavisi da li ćete bankrotirati ili ne. S druge strane, jednako je pogubno juriti gubitnički niz očeku- jući da će se on jednom prekinuti a izgubljeni novac vratiti – najčešće doživite finansijski krah ne dočekavši pobedu.

Da biste mogućnost rizičnog klađenja sveli na minimum potrebno je da naučite kako da uprav- ljate Vašim budžetom za klađenje. To, konkretno, znači da:

Odredite ukupan iznos budžeta za određeni period (na primer, mesec dana) – izdvojite onu sumu novca za klađenje, koju možete priuštiti da izgubite.

Jasno definišite pravila o visini uloga, uglavnom ne bi trebao da bude veći od 5% po op- kladi – visina uloga zavisiće od procene rizičnosti opklade, ako se kladite na „favorita“ možete položiti veći, a ako se kladite na „autsajdera“ manji ulog.

Prilikom klađenja koristite strategije i sisteme – vrsta zavisi šta želite da postignete: da osigurate ulog ili smanjite potencijalni gubitak

Ovo su primarni saveti, koji Vas neće zaštiti od gubitka, ali će Vam pomoći da:

Ostanete disciplinovani.

Ne bankrotirate.

Kontrolišete svoju izloženost riziku.

Pratite svoju napredak u klađenju.

Uvek imajte na umu da je kroz istoriju bilo bezbroj kladioničara koji su umeli da predvide tačan ishod, ali nisu ostvarili postojan uspeh zbog nediscipline. Princip je jednostavan: odredite koliko novca možete izdvojiti samo za klađenje i nemojte je prekoračiti ni ako Vam „krene“ ni ako gu- bite. Iako je jednostavan nekim ljudima je teško da ga primene u praksi, jer ih savladaju emo- cije.

Posebno teško se podnosi gubitnički niz. Zato upamtite i:

Kladite se zabave, a ne zarade radi.

Ograničite vreme za klađenje.

Ne kladite se novcem namenjenim za druge namene (životne troškove, poklone za de- cu…).

Ne pozajmljujte novac da biste se kladili.

Ne jurite gubitke.

Ne kladite se kada Vam je dosadno ili ste pod stresom ili ste tužni

Ne kladite se kada ste pod dejstvom alkohola ili neke druge supstance (uključujući i le- kove), koja moć+že uticati na Vašu percepciju

Klađenje prilagodite drugim akltivnostima, a ne obrnuto

Ne dozvolite da klađenje kontroliše Vaš život, niti da utiče na Vaše odnose sa poro- dicom i prijateljima.

Upamtite ni kladionice ne žele za klijente, koji su zavisni od klađenja. Zato su predvidele nekoliko preventivnih mogućnosti:

Da igrač ili neko u njegovo ime, u svakom trenutku, podnese zahtev za ograničenje visi- ne uloga u određenom vremenskom periodu (nedeljno, mesečno) ili zatraži ograničenje iznosa gubitka u tom periodu.

Da igrač može zatražiti privremenu blokadu svog kladioničarskog računa tzv samoisklju- čenje.

Da zatraži verifikaciju ličnih podataka kladioničara, ako posumnja da je osoba koja se kladi maloletna i blokira račun dok traženi dokaz ne bude pribavlje..

Problemi sa klađenjem nisu česti, ali ako se pojave ne smu se ignorisati. Zato Vam dajemo i up- ustvo kako da ga prepoznate i na vreme potražite pomoć za sebe ili sebi blisku osobu.

imate problem sa klađenjem kada:

Ne možete da prestane da se kladi – kladi se onda to prvobitno nije nameravala.

I kada pokušate da prekinete sa klađenjem, brzo odustajete.

Propuštate dogovore i sastanke zbog klađenja.

Kladite se kako bi se oslobodili stresa, popravili raspoloženje ili „ubili“ dosadu.

Imate novčanih problema zbog klađenja.

Izdaci za klađenje utiču na odnose u Vašoj porodici.

Mislite da znate kako da uvek pogodite rezultat.

Ako pokušavate da sakrijete svoju strast prema klađenju.

Ako ste zbog klađenja spremni da lažete.

Ako ste „opsednuti“ klađenjem, smišljate kombinacije čak i onda kada se ne kladite.

Ako zanemarujete Vaš posao, obrazovanje, porodicu…

Ostavite odgovor

x

Proverite takođe

Kladjenje uživo i 3 činjenice koje morate znati

Ako volite da gledate sportske prenose, ako volite uzbuđenje, ako volite da rizikujete i ako ste sigurni u svoje znanje o sportu, onda je klađenje uživo pravi izazov za Vas. Sve ovo već znate, rekli smo Vam. Ali, mnogo toga Vam još uvek moramo reći. Cilj ovog teksta je da Vam skrene pažnju na činjenice, koje možda znate a možda i ne – upamtite ih. Kako, zaista, izgleda kladjenje uživo Organizuje ga virtuelna kladionica, a dešava se u realnom vremenu. Sve relevatne informacije, koje dobijate na web stranici se redovno ažuriraju (trenutni rezultat, proteklo vreme, žuti i crveni kartoni itd). ...

Da li i zašto se kladiti na više online kladionica istovremeno?

Odgovor na ovo pitanje je: Da, apsolutno, ako to odgovara Vašim potrebama. Mnogi kladioničari se bezrazložno vezuju za samo jednu online kladionicu, nemojte biti među njima. Nijedna online kladionica nije savršena, uvek ćete nečim biti nezadovoljni i ne postoji nijedan razlog zašto biste sebi uskraćivali bilo koju potrebu (kladioničarsku) zbog osećaja nesi- gurnosti najčešće izazvanog strahom od virtuenog sveta. Da li biste to činili u stvarnom svetu ili biste tražili novo mesto za klađenje? Ne samo da nema potrebe da se ustručavate, već Vam korišćenje više online kladionica istovre- meno može doneti i znatnu korist kao kladioničaru, naravno govorimo o ...