Početna » Vodič za klađenje » Vrste online opklada

Vrste online opklada

Početnici u online klađenju često su vrlo iznenađeni velikim izborom opklada, u ponudi kla- dionice. Iako znamo da Vam odmah sve vrste opklada neće trebati, mislimo da je neophodno da budete upoznati sa njima.

Predstavićemo Vam 15 vrsta opklada:

 • Moneyline ili “Pobeda opklada”
 • Total ili Under/Over opklada”
 • Poluvreme/konačni rezultat
 • Dupla šansa
 • Scorecast/wincast opklada
 • Poslednji minut – gol opklada
 • Hendikep klađenje – Point Spread
 • Futures ili ukupne opklade
 • Proposition (Prop) ili specijalne opklade
 • Akumulatori ili Višestruke opklade
 • Parlay
 • Teasers opklade
 • Pleaser opklade
 • If opklade ili Revers opklade
 • Permutacija
 • Moneyline ili “Pobeda” opklada

Najjednostavniji oblik opklade – opklada na pobedu. Postavljate ulog na svog favorita, dobijate opkladu ako on pobedi, gubite je ako on izgubi. Može da se koristi za sve sportove.

Samo u SAD koristi se naziv Moneyline za ovu vrstu opklade, dok u ostatku sveta uglavnom je nazivaju”Pobeda” opklada.

Total ili Under/Over klađenje

Još jedna veoma popularna i jednostavna vrsta opklade – ulog polažete na ukupan broj nečega (na pr. broja poena obe ekipe na utakmici) , kladite se da će taj broj biti veći ili manji od predvi- đanja kladionice. Ima dosta opcija. Primenjuje se u mnogim sportovima, ne samo u fudbalu i košarci, pa i u ta dva sporta ne samo na ukupan broj golova/poena već i na ukupan broj žutih kartona, na primer.

“Total bet” je američki, dok je Under/Over karakterističan britanski i evropski naziv za ovu vr- stu opklade.

Poluvreme/konačan rezultat

Vrsta opklade, kao što joj i samo ime kaže,u kojoj pogađate ishod prvog poluvremena i konačan rezultat. Opkladu dobijate samo ako su Vam obe prognoze tačne. Ima 9 mogućih kombinacija na koje možete da se kladite. Opklada isključuje golove postignute u nadoknadi vremena, pro – dužecima ili iz penala. Ono što je posebno dobro za Vas su kvote, koje kod ove vrste opklade zna da bude prilično visoka.

Dupla šansa

To je opklada u kojoj se kladite na dva od tri moguća ishoda. Pobedili ste, ako je jedan od Vaših prognoziranih ishoda tačan. Bitan je samo rezultat u regularnom toku meča, dok promene nas- tale izvođenjem penala ili u zaustavnom vremenu ili u produžecima su nevažeće. Ukoliko se igra na netralnom terenu domaćinom se smatra onaj tim, koji je prvi naveden na portalu kladionice. Postoje svega tri kombinacije, koje možete odigrati: a) pobeda domaćeg tima – nerešeno; b) pobeda domaćeg – pobeda gostujućeg tima i c) pobeda gostujućeg tima – nerešeno.

Scorecast ili wincast opklada

Opklada, koja Vam pruža šansu da prognozirate strelca prvog ili poslednjeg gola (scorecast) ili strelca gola na utakmici – bez obzira kad je gol postignut (wincast). Autogolovi se ne uzimaju u obzir. Za uspešnost u ovoj vrsti opklade neophodno je da znate neke podatke o ekipama: ko izvodi penale, kao i ko je u dobroj formi, jer je veća verovatnoća da ti igrači češće daju golove. Ono što dodatno može da Vas motiviše da učestvujete u ovoj igri su veoma dobre kvote.

Poslednji minut – gol opklada

Ova vrsta opklade postaje iz godine u godinu sve popularnija. Često je u ponudi kladionica, koje omogućavaju klađenje uživo. Ovde se kladite u podmakloj fazi igre, na primer u poslednjih 10 minuta. Možete se kladiti da će gol biti postignut, zatim ko će dati gol i protiv određenog rezultata utakmice. Neočekivani rezultati mogu Vam doneti visoke kvote, a to je i razlog što su ove opklade sve popularnije.

Hendikep klađenje – Point Spread

Ovo nisu identične, već slične vrste opklade. Razlike između njih su neznatne. Hendikep se uglavnom koristi u Evropi i Velikoj Britaniji, dok Point Spread karakterističan za SAD i njihov fud- bal (mada ga koriste i za neke druge sportive).

Osnovni princip oba oblika je da kladionica, za potrebe opklade, teoretski, stvara podjednake šanse za oba tima. Ukoliko je jedna od ekipa izraziti favorit raspon je veći. Favoritu se oduzima, a autsajderu dodaje kako bi se prividno stvorile jednake šanse za obe ekipe. Tako se ujedno po- većava vrednost klađenja, a samim tim i motivisanost kladioničara da polažu opklade.

Krajnji rezultat kod klađenja sa hendikepom dobija se kada se na vrednosti hendikepa dodaju golovi, poeni ili koševi, koje je ekipa stvarno postigla.

Futures ili ukupne opklade

To su opklade postavljene na pobednika turnira, lige ili nekog takmičenja. Najpoznatije takve opklade su na pobednika Super Bowl –a na početku NFL sezone.

Proposition (Prop) ili specijalne opklade

Ovi nazivi se odnose na široku lepezu opklada, koje nemaju tačnu definiciju. Možete ih postaviti na bilo šta u vezi sa sportskim događajem. One nisu vezane za konačni ishod meča, mada mogu biti. Ozbiljni kladioničari ih izbegavaju, jer se ovakve opklade vise oslanjaju na sreću nego na sportsko znanje.

Da bi Vam bilo jasnije navešćemo nekoliko primera: koliko će trojki dati neki košarkaš, koliko će asova odservirati neki teniser, u koje vreme će pasti prvi gol na utakmici itd.

Akumulatori i Višestruke opklade

Akumulatori i Višestruke opklade – uključuju što više izbora na jednom ulogu. Opkladu dobijate samo ako i ukoliko su Vaše prognoze svih rezultata tačne. Iako su veoma popularne, ovakve opklade je teško dobiti, jer ulog pada ako imate i samo jedan netačan rezultat.

Ova vrsta opklada može se postaviti za većinu sportova, a možete čak uključiti vise različitih sportova na jedan ulog. Bitno je da znate da na jednom ulogu nema limita za broj izabranih do- gađaja, ali i da više od 10 izbora je besmisleno jer je na tako velikom broju gotovo nemoguće da dobijete opkladu.

Često se Akumulator i Višestruke opklade uzimaju kao sinonimi što nije tačno. Višestrukom opkladom se naziva svaka opklada koja ima više od jednog izbora na ulogu, dok je za Akumula- tor potrebno prognozirati bar 4 ishoda.

Izračunavanje mogućeg dobitka

To je veoma lako, ako pri izračunavanju koristite decimalne kvote. Ukoliko imate trostruku op- kladu, a jedan izbor je na kvoti 2.56, drugi na kvoti 1.81 I treći na kvoti 1.95. Sve što treba da uradite je da pomnožite ove tri kvote i dobijeni rezultat pomnožite sa vrednošću uloga. Ako biste na ove kvote uložili 20 €, Vaš dobitak zajedno sa ulogom iznosio bi 180,6 €.

Parlays opklade

To su višestruke opklade sa 2 ili vise izbora na jednom ulogu. Opkladu dobijate samo ako ste ta- čno predvideli sve rezultate. Sve što smo napred rekli za Akomulatore i Višestruke izbore važi i za Parlay.

Način određivanja visine dobitka, kod ove vrste opklade, možete izvesti na dva načina:

Ulog množite sa proizvodom svih kvota.

U nekim kladionicama kvote su fiksne u odnosu na broj selekcija – u tom slučaju iznosi opklada su isti za svaku selekciju.

Parlays ima i svoju podvrstu, manje rizičnu alternativu, progresivni Parlays.

Progresivni Parlay Vam dozvoljava do 3 greške po ulogu. Naravno, bitno je i koliko imate opkla- da na ulogu. Dobitak kod progresivnog Parlays –a je manji, čak i ako su Vam sve prognoze tačne, a dodatno se smanjuje u slučaju grešaka.

Teasers opklade

Vrsta višestruke opklade za koju, takođe, važi pravilo da je dobijate kada su Vam svi prognozira- ni ishodi tačni.

Izbori uključeni u Teasers opklade moraju biti zasnovani na Hendikepu ili Under/Over opklada- ma, zbog toga je ova vrsta opklade obično dostupna samo za fudbal i košarku.

Glavna prednost ove vrste opklade je da se uz pomoć dve promenjive: broja bodova i broja se- lekcija (2-10) poboljšaju šanse za dobitak. Isplate za Teaser isto tako variraju, morate voditi računa, jer 6 bodova fudbalskog Teasers –a više vrede od 7.

Ovde se lakše dolazi do pobede, ali su iznosi dobitaka niži.

Uopšteno govoreći visina dobitka povezana je sa brojem selekcija na ulogu – a njihov veći broj nosi sa sobom rizik od gubitka cele opklade.

Pleaser

Pleaser, kao i Teaser, su višestruke i vrlo komplikovane, opklade pa se one se ne preporučuju početnicima. Za ovu vrstu opklade smatra se da je najteže ostvariva. I ona se obično postavlja samo za fudbal i košarku.

Da biste ovu vrstu opklada lakše i bolje shvatili, zamolili bismo Vas da se podsetite naših teksto- va: o kvotama, Under/Over klađenju, Point Spread klađenju i Parlays –u.

Ova opklada predstavlja obrnutu liniju od Teasers, ovde linije idu protiv Vas. Postoje 3 glavne varijable: broj bodova, broj selekcija i potencijalne isplate. Možete izvesnu kontrolu nad riskan- tnošću opklade steći izborom broja bodova i selekcija, jer tako utičete na potencijalne isplate –što su Vam bodovi viši to su Vam i potencijalne isplate više.

Iako je teško pobediti sa ovom vrstom opklade ne treba da je potpuno ignorišete, jer pobeda donosi veliki dobitak.

If opklada i Revers opklade

If opklade

If opklada -i ovde je reč o višestrukim opkladama, koje se preporučuju iskusnijm kladioničarima, ali nije tako teška za razumeti. Ovde Vam kladionice dozvoljavaju između 2 i 6 selekcija.

Rezultat opklade se dobija tako što se za svaku selekciju proverava da li je ulog dobro postav- ljen. Da pojasnimo: Vaš ulog se stavlja na 1. selekciju – ako je prognoza bila tačna isplaćuje se dobitak bez uloga, ako je netačna gubite ulog i opkladu. Ovaj postupak se ponavlja za svaku selekciju.

Kod ove vrste opklade bitan je i redosled selekcija, jer može se desiti da je samo prva pogrešna, a sve ostale tačne – u toj situaciji Vi gubite sve. Da bi ste bar malo umanjili dodatni element sreće koristite obrnute (Revers) opklade.

Revers (obrnute) opklade

Revers opklade rade u svim mogućim pravcima. U suštini one su kombinacija svih mogućih If opklada i upravo zato Vam omogućavaju zaštitu od gubitka.

Upamtite, kada postavite obrnutu opkladu Vaš početni ulog se množi sa if opkladama. Morate biti svesni da se broj opklada eksponencijalno povećava sa povećanjem broja selekcija, pa u slu- čaju postavljanja obrnutih opklada on može postati prevelik.

Permutacija opklade

I ova vrsta opklade je višestruka, ali da biste je dobili svi Vaši izbori ne treba da budu tačni. Da biste lakše razumeli kako funkcioniše ova vrsta opklade, zamolićemo Vas da pročitate naš tekst o Akomulatoru i Višestrukim opkladama.

U osnovi to je ulog koji sadrži veliki broj selekcija i obuhvata veliki broj ishoda s ciljem da se izbegne rizik gubitka celog uloga,ako samo jedna opklada ne bude tačna. To ćete postići pokrivanjem Vaših opklada različitim kombinacijama.

Na primer: imate opklade A, B, C, D i umesto da ih sve stavite pod Akomulator i prihvatite rizik da, možda, ceo ulog izgubite Vi izaberete druge, takođe, prihvatljive opcije: dubl ( A i B, C i D, A i C…) ili trojku (A, B i C; B, C i D…).

Prihvatajući ovakvu postavku Vi treba da imate dva tačna izbora, koja garantuju povratak da biste dobili opkladu. To je p permutacije klađenja – smanjiti ukupan rizik na više selekcija.

Full cover opklade

Ove opklade, takođe, spadaju u grupu višestrukih, a mogu se razvrstati u nekoliko grupa (tipo- va). Dele se, pre svega, prema broju selekcija. U tabeli koja sledi dobićete spi- sak opklada, kao i osnovne podatke o njima.

 

Kladioničarski tip  selekcija  Analiza opklade  Broj opklada 
Patent  3  3 singla, 3 dubla, 1 trojka  4 
Trixie   3  3 dubla, 1 trojka  7 
Lucky 15  4  4 singla,6 dublova, 4 trojke, 1 četvorostruko   15 
Yankee  4  6 dublova, 4 trojke, 1 četvorka  11 
Lucky31  5  5 singlova, 10 dublova, 10 trojki, 5 četvorki, 1 petica  31 
Super Yankee  5  10 dublova, 10 trojki, 5 etvrorki, 1 petica  26 
Lucky 63  6  6 singlova, 15 dublova, 20 trojki, 15 četvorki,6 petica, 1 šestica  63 
Hajnc   6  15 dublova, 20 trojki, 15 četvorki, 6 petica, 1đestica  57 
Super Hajnc  7  21 dubl,35 trojki, 35 četvorki, 21 petica, 6 šestica, 1 sedmica  120 
Golijat  8  28 dublova,56 trojki, 70 četvorki, 56 petica,  28 šestica,8 sedmica,1 osmica  247 

 

Konkretizovaćemo Vam ove opklade objasnivši ih na dva primera:

Lucky 15

Lucky 15 – izaberete 4 ekipe i izraditi s njima 15 opklada: 4 singl (za svaki tim po jednu), 6 dubl opklada, 4 opklade sa 3 ekipe i jedna četvorostruka. Najbolje je da na svaku od njih stavite jed- nake uloge.

Ako imate samo jednu dobijenu opkladu osvajate onoliko novca koliko iznosi ulog pomnožen sa kvotom te opklade. Ukratko, Vaš dobitak zavisi od toga da li ste tačno prognozirali rezultate 1,2,3 ili 4 tima. Postoji niz drugih pogodnosti: veoma često u slučaju samo jedne dobijene op- klade, kladionica Vam duplira dobitak. Lucky 15 se može primeniti na sve sportioe, ali se najčešće primenjuje u fudbalu.

Veoma popularne Yankee opklade od Lucky 15 se razlikuju u broju izvedenih opklada. Za Yankee se ne izvode 4 single opklade pa je njihov ukupan broj 11 ne 15.

Ovaj portal u svom fokusu ima klađenje uživo, ali smatramo da svaki kladioničar pa i Vi treba da zna i za druge oblike klađenja. Zato Vam u kratkim crtama predstavljamo: Uživo, Exchange, Spread i Fantasy sportsko klađenje. Sva 4 oblika klađenja mogu se igrati online.

Uživo klađenje

Uživo klađenje je oblik klađenja, nastao sa razvojem interneta, koji se odvija u realnom vre- menu, ali virtuelno. Drugim rečima, kladite se u online kladionicama tokom trajanja sportskog događaja. Svoju popularnost duguje gotovo neograničenim mogućnostima za klađenje i osvaja- nje dobitka.

Ceo naš portal je posvećen upravo ovom obliku klađenja. Sve detalje o klađenju uživo možete saznati na stranicama:

 • Osnove klađenja uživo
 • Online kladionice
 • Exchange klađenje

Jedini oblik klađenja gde se igrači klade jedni protiv drugih a ne protiv kladionice.

Kladionica ovde učestvuje kao posrednik i za tu uslugu uzima proviziju. I kvote postavljaju igrači, a ne kladionica. Ovaj oblik klađenja uglavnom imaju specijalizovane online kladionice. Postupak za registraciju ovde je isti kao kod standardnih online kladionica.

Spread klađenje

Ovaj oblik klađenja među igračima nije popularan jer ga smatraju komplikovanim.

Suština ovog tipa klađenja je u tome da igrači prognoziraju da li će se nešto dogoditi pre ili kasnije određenog vremena ili da li će nekakav iznos biti manji ili veći od određenog broja. Ovde nema kvota, već kladionice daju tu centralnu vrednost, koju čine dva broja sa malim intervalom (nap r. 6-7, 2.5-2.9). Igrač kupuje ili prodaje opkladu. Ako kupuje ulog se bazira na gornjoj grani- ci, a prilikom prodaje na donjoj granici širenja.

Ako ste pobedili isplaćuje Vam se ulog pomnožen sa razlikom širenja i stvarnog ishoda, ako ste izgubili Vi placate ulog pomnožen tom razlikom.

Fantasy sportsko klađenje

Specifičan oblik klađenja gde svaki igrač izabere svoj idealan tim, sastavljen od aktuelnih igrača.

Registracijom kod kladionice Vaš Fantasy tim, postaje deo Fantasy lige i dobija bodove na osno- vu igre izabranih igrača u realnim ligama i turnirima. Vaš tim će postati pobednik Fantasy lige ako sakupi najviše bodova u određenom, dogovorenom, vremenskom intervalu.

Postoje specijalizovani sajtovi, koji organizuju samo ovaj oblik klađenja, a neki od njih imaju sto- tine hiljade članova, uvek na hiljade liga i nekoliko opcija klađenja. Fantasy liga može se napra- viti za bilo koji sport, a pored najpopularnijeg fudbala, popularni sportovi su: košarka, tenis, hokej, formula1, konjske trke…

Ostavite odgovor

x

Proverite takođe

8 top saveta koje novi kladioničari moraju znati

Morate upamtiti čak i da ste matematički genije sa neverovatnim sportskim znanjem – nećete uvek pobeđivati. To ne znači da ćete biti neuspešni, već samo da ste čovek koji težeći savršenstvu ponekad se i spotakne. Na ovoj stranici daćemo Vam niz korisnih saveta kako bi Vaše klađenje bilo što uspešnije. Bilo da ste početnik ili igrač sa iskustvom ovi saveti biće Vam od koristi. 1. Budite spremni da izgubite Shvatite, čak i kada se kladite na velikog favorita, šanse za dobitak nisu velike. Iznenađenja u sportu su česta. Kada ovo kažemo, ne želimo da Vas obeshrabrimo ili odgovorimo od klađenja, ...

Verovatnoća i vrednost kvote

Upamtite ovu činjenicu i najbolji igrači gube opklade. Ni Vi nećete uvek pobeđivati. Postoji previše varijabli, koje utiču na ishod određenog sportskog događaja. Da biste što češće dobijali morate biti uspešni u pronalaženju „vrednosti“, jednog od najvažnijih aspekata klađenja. U tekstu koji sledi objasnićemo Vam pojam vrednosti i njen odnos prema verovatnoći. Hit Rate tj „Hit stopa“ Ovo je jedan od osnovnih kladioničarskih pojmova. On pokazuje odnos između Vaših osvojenih opklada i ukupno postavljenih opklada. Visok procenat Hita ne garantuje Vam i visok novčani dobitak. Profit Vam ne obezbeđuje broj već kvalitet uspešnih predviđanja. Vrednost kvote određuje kvalitet predviđanja Na ...